6 Stappen naar succesvolle teamontwikkeling

Je bent pas echt een  leider als je in staat bent om een succesvol team te bouwen. En  dat is best wel een lastige… Teamontwikkeling is een  kunst, of niet?
En volgens  sommigen een wetenschap. Als  je consequent bouwt aan high performance teams  dan ben je als leider je gewicht  in goud waard. Dat geldt natuurlijk niet alleen in zakelijke omgevingen, maar ook bijvoorbeeld  in de sport. Ik volg graag succesvolle coaches in de sport, omdat dat vaak publiekelijk zichtbare rolmodellen zijn.

Kun je leiderschap leren? Kun je teamontwikkeling leren?

Ben jij in staat om je team naar goud te begeleiden? Mijn antwoord is zonder meer JA. Ik plaats er wel een ‘maar’ bij.  Iedereen kan stappen zetten op deze weg, maar niet iedereen zal zich ontwikkelen tot topleider.
Voorwaarde voor deze reis is dat je echt moet willen, dat je er voor gaat, dat je je daarin laat begeleiden, dat je bereid bent om je kwetsbaar op te stellen, dat je jezelf wilt ontwikkelen tot topcoach van jouw team, dat je je in dienst wilt en kunt stellen van je medewerkers. En jouw natuurlijke aanleg en interesse in wat anderen drijft, is een belangrijke voorwaarde.
Dit is de reden waarom de meeste managers nooit leiders zullen worden en waarom de meeste leiders nooit de hoogste top bereiken op het gebied van succesvolle teamontwikkeling.
Ik werk met zeer gedreven ondernemers van snel groeiende organisaties, die ik ondersteun  naar hun leiderschap en teamontwikkeling, hun gouden leiderschap. Dan komen onderstaande 6 stappen naar een succesvolle teamontwikkeling steeds aan bod.

1. Wees je bewust hoe je werkt

Ben je je bewust van je stijl van leidinggeven? Van je leiderschapstechnieken? Zijn ze zo effectief als je denkt? Hoe worden ze geaccepteerd door jouw? Evalueer jezelf en wees kritisch over waar je je kunt verbeteren. Durf ook feedback te vragen aan je teamleden. Regelmatig merk ik dat de medewerkers je anders ervaren dan dat jij je zelf ervaart. En het is belangrijk om je dit te realiseren en regelmatig te checken.

2. Ken je team, ken je teamleden

Je hebt mensen in je team aangenomen, het klikte en ze hebben bewezen dat ze ervaring hebben op hun vakgebied. En dan begint het!
Ken je je mensen? Ken je hen echt? Weet je wat hen drijft, wat hun behoeften zijn? Wat ze nodig hebben om succesvol te kunnen werken? En weet je wat zij belangrijk vinden en wat ze nodig hebben in jouw aansturing?
Laatst sprak ik een manager die mij vertelde dat hij zo min mogelijk naar de leider van het bedrijf ging, omdat hij dan steeds de deur uitging met nog meer opdrachten…. Nadat hij dit bij zijn leidinggevende had benoemd ging dit goed.
Heb je begrip voor het feit dat mensen totáál anders in elkaar zitten dan jij?
Deze investering levert je op termijn goud op! Echt! Echte leiders weten exact op welke ‘knoppen’ zij moeten drukken om de talenten in hun omgeving te activeren en te motiveren.

3. Definieer verantwoordelijkheden en  rollen

“Duh” zeg je misschien nu…..
Het lijkt op het intrappen van een open deur, maar dit is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. De rollen en verantwoordelijkheden moeten duidelijk zijn voor iedereen. Het maakt deel uit van de structuur van je bedrijf. Zie ook mijn blog met de checklist van 4 factoren om een draaiende team te krijgen. Dit onderdeel bepaalt mede of jouw team succesvol is, het creëert duidelijkheid. En de rollen en taken moeten ook onderling verbonden worden. Denk aan teamsporten: wie zet je met welke talenten waar in. De verantwoordelijkheden zijn van elkaar afhankelijk en moeten met elkaar verbonden zijn.  Is een teamlid niet goed in een bepaalde taak? Onderzoek dan eerst of je zijn/haar talenten elders kan inzetten, in een specifieke rol, die aansluit bij de specifieke talenten.
Zie je rol als leider als het werken met een mooi mozaïek. En gebruik de kracht van en de verschillen tussen je mensen om een gouden team te ontwikkelen.

4. Wees proactief met feedback

Feedback is volgens mij de meest onderschatte vaardigheid. Het op de juiste manier feedback geven doet alle teamleden groeien.
Zie mijn blog Feedback die werkt in 5 stappen. Geef feedback proactief en permanent!
Veel leiders zijn geneigd om te wachten tot er een probleem optreedt voordat ze feedback geven. Feedback moet deel uitmaken van een natuurlijke dialoog. Formeel en informeel. Het is de grootste versneller voor verbetering in je team. Wel is het belangrijk dat je je teamleden leert hoe het beste feedback gegeven kan worden.

5. Erken en geef complimenten

Hebben we niet allemaal bevestiging, aandacht en een compliment nodig? OK, de een meer dan de ander. Leiders die regelmatig positieve feedback geven laten hun teamleden groeien. Niets is dodelijker dan werk als ‘gewoon’ te ervaren. Dan worden er ook weinig of geen complimenten meer gegeven. Terwijl veel medewerkers er om schreeuwen. Het draagt bij aan het gevoel van veiligheid en vertrouwen in je organisatie.

6. Vier de successen

In een tijd waarin we dagelijks worden geconfronteerd met onzekerheid en angst, is het belangrijk om ons bewust te blijven van de dingen die goed gaan. Ben jij een leider die zich steeds bewust is van welke teamsuccessen er gevierd kunnen worden? Zet je je zelf op het podium? Of schuif je je team naar voren? Leiders zijn immers zo succesvol als  hun teams, of niet? Vier jij je gouden momenten met je team?
Wat is jouw ervaring als leider of met leiders?

En wil je dit bericht ook delen? Dank je! 
Volg je de ontwikkelingen en tips al op de Facebook pagina?

Meer artikelen

Leadership trends 2025

Trends in leiderschap, groei en teamontwikkeling in 2025

Lees verder
Doelen stellen in zakelijke context

Doelen stellen: Hoe doe je dat effectief?

Lees verder
Burnout

Balanceren tussen groei en burn-out preventie in snelle Scaling-up

Lees verder

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt