Ondernemen als een Olympisch atleet. Zo behaal jij goud.

Ondernemen als een Olympisch atleet. Zo behaal jij goud.

Ondernemen als een   Olympisch atleet. Hoe doe je dat? Ondernemen is topsport, dat weet jij als geen ander. De Olympische Winterspelen zijn net achter de rug. Nederland kwam terug met maar liefst 17 medailles, waarvan 8 gouden medailles. Daarmee staan we op een schitterende zesde plaats.

Wat zijn de ingrediënten voor het behalen van Goud? En wat zien we bij de winnaars, waar wij als ondernemers van kunnen leren? Zoals je wellicht weet, zorgen mijn sportachtergrond en interesse in de sport ervoor dat ik regelmatig parallellen trek. De ‘transfer’ van ervaringen uit de sport naar ondernemerschap en leiderschap..
Niet voor niets is de titel van mijn eerste boek “Mijn Beste Team Ooit! In 7 Stappen naar Golden Leadership”. Met een voorwoord van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Ondernemen als een Olympisch atleet:

  1. Je ‘WHY’ is kraakhelder

Net als een sporter moet een ondernemer heel goed weten waarom hij wil ondernemen en wat uiteindelijk het doel is. Hoe sterker hij (of zij natuurlijk) dat voor ogen heeft, hoe meer focus het oplevert, hoe meer obstakels er overwonnen kunnen worden en hoe beter er met grote stressfactoren kan worden omgegaan.
In mijn 2e boek – “In 10 Stappen Grip op Groei & Grilligheid. Ga voor een Beter Bedrijfsresultaat en Omzeil dure Valkuilen” – besteed ik hier in het eerste hoofdstuk veel aandacht aan. Waarom doe jij wat je doet,  als ondernemer, als mens? Wat wil je eruit halen? De antwoorden die ik krijg zijn zeer uitlopend. Dat kan bijvoorbeeld zijn: het bereiken van financiële onafhankelijkheid, iets nalaten voor mijn kinderen, ik geloof in dit product en wil dat wereldwijd in de markt zetten, bewijsdrang. Hoe helderder deze aspecten, hoe beter en makkelijker een sporter of een ondernemer op koers blijft.

  1. Doel voor ogen

Wat is jouw doel? Wat zijn de doelen? Wil je permanent pieken (kan dat?), wil je een paar doelen per jaar zetten?  Per kwartaal? En wat past bij jou? In het schaatsen zien we bijvoorbeeld dat Sven kramer meerdere doelen stelde door het seizoen heen. Daardoor werd hij in zijn meest succesvolle jaren drievoudig Olympisch kampioen op de 5000 meter, negenvoudig wereldkampioen allround en tienvoudig Europees kampioen. Daarnaast is hij onder meer nog achtmaal wereldkampioen op de 5000 en vijfmaal op de 10.000 meter. Irene Wüst schrijft historie als enige sporter met een Olympische titel op 5 Winterspelen op rij. Zij had sterk de Olympische Winterspelen als doel gesteld. En als je het doel niet haalt? Straf je jezelf af? Ziet jouw begeleider , je coach het als falen? Nee, een doel niet halen is geen falen. Het is zeker balen, maar het is de kunst om te leren, te evalueren en vervolgens prestaties te verbeteren.

Je zult een actieplan moeten maken, met de inspannin­gen die je moet leveren om je droom waar te maken
– Rob Veer , looptrainer –

  1. Mindset is key!

Over mindset wordt veel gesproken, maar nog steeds is dit een ondergeschoven kindje: in de sport en in het bedrijfsleven. Werken aan een goede positieve mindset om ‘on track’ te blijven verdient permanente aandacht. Alle atleten hebben maximaal getraind en beheersen de techniek. Maar dat laatste stukje –  net wel of net geen goud – ligt vaak aan de juiste mindset. Mindset om in een ondersteunende en krachtige gemoedstoestand te komen en te blijven als je moet pieken. Maar ook  afscheid nemen van beperkende factoren, die onze mindset nadelig beïnvloeden. Denk hierbij aan de aan topsport onlosmakelijk verbonden ‘meningenfabriek’. Ook daar moet je mee leren omgaan en in getraind worden. Ondernemen is topsport en dat maakt dat ik met ondernemers en leiders  werk aan een optimale mindset voor verdere groei. In de sport zie ik meer en meer atleten, die ten onder gaan aan druk ten gevolge van onvoldoende aandacht voor een goede mindset.

  1. Tapering

Het elastiek kan niet altijd gespannen of uitgerekt zijn. Naast de inspanning van de trainingen is totale ontspanning op de juiste momenten een essentieel onderdeel van presteren. In de sport heet dat “tapering”. Geplande rust voor het lichaam, voor de spieren. Hier kunnen we in het bedrijfsleven veel van leren. Ondernemers, maar ook medewerkers, kunnen eenvoudigweg niet altijd “aanstaan”. Naast pieken, is bewuste en gerichte ontspanning een voorwaarde voor scoren. En het is de enige manier om prestaties langer vol te houden. Niet voor niets besteed ik met ondernemers altijd aandacht aan tapering. Hoe ontspan jij?

  1. Pieken op het juiste moment

Alles draait om het pieken op het juiste moment. Hier komt alles samen: mindset, tapering en sterke doelen. Ook in Peking wist Irene Wüst op het juiste          moment te pieken. Het is haar handelsmerk. Het maximale uit jezelf halen op het juiste moment.

Nico van Yperen, hoogleraar sportpsychologie, zegt hierover: “Het gaat erom je echt optimaal voor te bereiden en vervolgens, op het moment dat het ertoe doet, het prestatieverlies zoveel mogelijk te beperken.” Het verlies inderdaad. Een mens kan niet beter presteren dan wat in ‘m zit, maar wel slechter. En dat gebeurt best vaak. Bij sporters, die net in de finale geen goede wedstrijd spelen, maar ook bij rijexamenkandidaten, die bij de eerste kruising ineens gaan twijfelen. Daar zijn tal van redenen voor, die mentale begeleiders van topsporters allemaal rangschikken onder één term: afleiding.

6.      Scenario denken: van zilver naar goud

Waar zit het hem dan in, als we kijken naar dat laatste stapje? Behalve mindset gaat het hier over het scenariodenken en het trainen van alle mogelijke scenario’s die kunnen voorkomen in een wedstrijd. Dat kunnen heel veel verschillende scenario’s zijn. Het als individu of als team kennen, doorleven en uitvoeren van deze scenario’s is het hoogste niveau van verantwoording! En in teamsporten is dit de manier om te komen naar het hoogste niveau van samenwerking: dat is topsport. Het vergt accountability van het gehele team, het is de som der delen. Het vraagt om een hoog niveau van proactiviteit. Ik heb het gezien en gehoord bij onder meer succesvolle shorttrack, volleybal-, hockey- en voetbalteams.

Het risico om verrast te worden wordt hiermee dus geminimaliseerd. Kijk ook naar Max Verstappen: Hij heeft tig keer scenario’s doorgenomen en geoefend. Zijn keuzes zijn zelden gebaseerd op intuïtieve keuzes. Denk ook aan piloten die niet voor niets heel veel tijd in flight simulatoren doorbrengen. Verrassingen worden tot het minimum gereduceerd. Welke scenario’s kun je als ondernemer binnen jouw bedrijf oefenen met jouw medewerkers?

  1. Kunnen genieten

Tot slot: kunnen genieten, geniet van de (lange) weg ernaartoe, genieten van de reis, genieten van het hoogtepunt. Als een sporter of een ondernemer alleen maar gefocust is op dat ene doel, dan wordt het leven, werken of sporten sober, schraal. Leren genieten van de weg er naar toe en genieten van de tussentijdse resultaten  – ondanks de ontberingen en de pijn die er ook bijhoren – dragen bij aan het succes. Dan kun je vaak ook meer genieten van  het momentwaarop de piekprestatie geleverd moet worden. Kijk hoe ontspannen de ervaren atleten, zoals  Irene Wust, Kjelt Nuis, Irene Schouten en Suzanne Schulting waren tijdens de Spelen. Kunnen “genieten van de imperfectie” was deze spelen het motto van debutant Karlien Sleper (monobob).

Dus samengevat kunnen we als ondernemer, als leiders leren van de voorbereidingen en de prestaties van de Olympische atleten. Natuurlijk is er ook een groot verschil tussen atleten en ondernemers. Atleten moeten altijd gefocust blijven op hun sport. Terwijl ondernemers meestal ook andere verantwoordelijkheden hebben in het leven naast het runnen van hun business. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van hun eigen lichamelijke conditie, aan het aandacht besteden aan het gezin met jonge kinderen, etc.

Smaakt dit naar meer en wil je meer lezen over ondernemerschap en leiderschap? Bestel één van deze boeken.  En wordt een bedrijfsatleet!

Meer artikelen

Doelen stellen in zakelijke context

Doelen stellen: Hoe doe je dat effectief?

Lees verder
Burnout

Balanceren tussen groei en burn-out preventie in snelle Scaling-up

Lees verder

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt