Balanceren tussen groei en burn-out preventie in snelle Scaling-up

Burnout

Snelle groei is het ultieme doel voor veel bedrijven, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee die niet altijd even zichtbaar zijn. Een van de grootste risico’s is een burn-out. Wanneer bedrijven zich in een scaling-up fase bevinden, stijgt niet alleen de werkdruk, maar neemt ook de kans op overbelasting toe. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers en de lange termijn prestaties van het bedrijf. Hoe kunnen leiders deze balans bewaren en zorgen voor een gezonde groei zonder dat hun teams uitgeput raken?

De uitdaging van snelle groei: het welzijn van de medewerkers

Bedrijven die snel groeien, hebben vaak te maken met een toename van klanten, nieuwe projecten en het aannemen van nieuwe medewerkers. En niet te vergeten: vaak is er nog financiële druk van de aandeelhouders. Dit kan leiden tot een dynamische en spannende omgeving, maar ook tot overbelasting en stress. Er wordt veel van de medewerkers gevraagd en het kan lastig zijn om continu in deze hoge versnelling te werken zonder tekenen van vermoeidheid te vertonen. Bovendien kan de focus op targets en snelle resultaten ervoor zorgen dat welzijn naar de achtergrond verdwijnt.

“Gwen, we groeien zo hard dat we nog geen grip hebben op een gecontroleerde groei. Op dit moment gaat alle aandacht naar het binnenhalen van geld. Het is vanzelfsprekend dat iedereen in dit bedrijf een tandje extra moet bijzetten.”

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Deze organisatie heb ik geholpen met het grip krijgen op de snelle groei en met het besef dat een juiste balans voor de leider èn de medewerkers cruciaal is.

De gevaren van burn-out

Burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een geleidelijk proces dat begint met langdurige stress en uitputting. Werknemers die zich overbelast voelen, kunnen te maken krijgen met verminderde motivatie, concentratieproblemen en zelfs fysieke klachten. Dit leidt niet alleen tot ziekteverzuim, maar ook tot een daling in productiviteit en een mogelijk verlies aan talent wanneer medewerkers besluiten het bedrijf te verlaten.

Strategieën voor gezonde groei

Leiders kunnen een cruciale rol spelen bij het balanceren van groei en welzijn door bewust om te gaan met hun teamdynamiek en de bedrijfscultuur. Hier zijn enkele strategieën om gezonde groei te bevorderen:

1. Stel realistische doelen

Bij snelle groei is het verleidelijk om ambitieuze doelen te stellen, maar het is belangrijk om deze doelen realistisch en haalbaar te houden. Te hoge verwachtingen kunnen druk veroorzaken die moeilijk vol te houden is, wat kan bijdragen aan burn-out. Betrek je team bij het stellen van doelen, zodat iedereen zich betrokken voelt en de doelen als haalbaar ervaart.

2. Creëer een open cultuur

Stimuleer een cultuur waar open communicatie wordt aangemoedigd. Medewerkers moeten zich comfortabel voelen om over hun werklast, stressniveau en eventuele uitdagingen te praten. Regelmatige check-ins en feedbacksessies helpen om vroegtijdig signalen van overbelasting te herkennen en aan te pakken.

3. Zorg voor flexibiliteit en werk-privébalans

Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken kunnen bijdragen aan een betere werk-privébalans. Geef medewerkers de ruimte om hun werkdag zo in te richten dat ze hun productiviteit kunnen maximaliseren zonder hun persoonlijke leven op te offeren. Dit helpt om stress te verminderen en het risico op burn-out te verkleinen. Voor de GeneratieZ is dit onderwerp nog belangrijker. Lees hier meer over GenZ.

4. Bied ondersteuning en coaching aan

Leiders kunnen een ondersteunende rol spelen door coaching te bieden. Dit betekent niet alleen begeleiding bij het werk, maar ook ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Een team dat zich ondersteund voelt, is veerkrachtiger en beter in staat om met de uitdagingen van snelle groei om te gaan. Onderschat niet dat leiders ook meestal nog moeten leren hoe hier mee om te gaan. Lees ook: Hoe voorkom jij als leidinggevende een burn-out?

5. Erken en beloon inspanningen

Erkenning en waardering kunnen een groot verschil maken in het behoud van motivatie en betrokkenheid. Zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun harde werk en prestaties. Dit kan door middel van kleine beloningen, publieke erkenning of persoonlijke bedankjes. Een cultuur van waardering helpt om een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren.

6. Implementeer gezonde werkgewoonten

Stimuleer gezonde werkgewoonten binnen je team. Dit kan variëren van korte pauzes nemen om even te bewegen, tot het beperken van overuren en zorgen voor een gezonde lunchoptie op kantoor. Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op het welzijn van je team.

Hij kwam elke avond op zijn tandvlees thuis. Zijn secretaresse had weer een meeting geboekt tijdens de lunch. Die lunch sloeg hij inmiddels meestal over. De dag zat vol met afspraken en de stress liep op. En hij wilde met die nieuwe CEO van het bedrijf graag nog een paar stappen extra zetten. Ik zag dat hij op omvallen stond en samen werkten we aan strategieën om meer overzicht te krijgen en controle te houden over zijn dagindeling.

Lees meer over de tips om als leidinggevende het energieniveau te verhogen.

Conclusie

Snelle groei hoeft niet ten koste te gaan van het welzijn van je medewerkers. Door als leider bewust te kiezen voor een balans tussen groei en gezondheid, creëer je een veerkrachtig team dat de uitdagingen van groei aan kan zonder opgebrand te raken. Uiteindelijk zijn gezonde en gemotiveerde medewerkers de sleutel tot duurzame groei en succes op de lange termijn.

Meer artikelen

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Lees verder

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt