6 boeken tips over leiderschapsontwikkeling

Vaak wordt het mij gevraagd: “Wat kan ik lezen om mijn leiderschap te versterken?”.
Of: “Waar kan ik meer lezen over de visie op leiderschap?”.
Er zijn heel veel boeken geschreven over leiderschap voor specifieke sectoren, zoals de publieke sector, zorg, politie of onderwijs. In dit artikel deel ik een aantal boeken die mij geïnspireerd hebben op het gebied van leiderschapsontwikkeling die voor een brede doelgroep geschikt zijn.
Als je “Mijn Beste Team Ooit! In 7 Stappen naar Golden Leadership” hebt gelezen, dan vind je achterin het boek ook een uitgebreide literatuurlijst. Hier geef ik je een top 6 lijst. En natuurlijk staat daar mijn meest recente boek ook bij. Onderstaande lijst zijn mijn favoriete boeken in willekeurige volgorde.

Good to Great – Jim Collins

De Amerikaanse bedrijfskundige Jim Collins vroeg zich rond 2000 af waarom sommige bedrijven significant beter draaien dan andere bedrijven. Hij onderzocht vele Amerikaanse bedrijven en publiceerde zijn bevindingen in dit boek ‘Good to Great’. Inmiddels is het boek wat gedateerd, omdat een aantal van zijn onderzochte bedrijven niet meer bestaan en het vooral gebaseerd was op onderzoek voor de beursnotering van internetbedrijven. Desalniettemin blijft het een persoonlijke favoriet!
In Good to Great worden zeven succesfactoren genoemd, waarbij een aantal over het hoogste niveau van leiderschap gaat. Hij beschrijft vijf fasen van leiderschap, waarbij de hoogste vorm de ‘niveau 5-leider’ is. De ‘niveau 5-leider’ is bescheiden en zet zijn ego aan de kant. Deze leiders nemen hun verantwoordelijkheid bij falen en complimenteren hun teamleden bij successen. Een ander belangrijk principe binnen succesvolle bedrijven met ‘niveau-5 leiders’ is “eerst wie…dan wat”. Haal de juiste mensen aan boord en bekijk daarna wat zij het beste kunnen doen. En durf afscheid te nemen van mensen waaraan je twijfelt.
Dan omschrijft Collins het “egelconcept”: een bedrijf is als een egel: blijf doen waar je goed in bent en verdedig je waar je je moet verdedigen. Blijf je steeds afvragen waar je passie ligt, waar je goed in bent en waar je het beste in kunt zijn. Volgens Collins moet elk bedrijf zichzelf drie leidende vragen stellen:

  1. waar kunnen wij het beste ter wereld in zijn?
  2. waar zijn wij gepassioneerd over?
  3. wat zorgt voor financieel rendement?

Wanneer je de kern van deze drie zaken kunt benoemen, heb je jouw kantelpunt van good naar great gevonden.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Als we het over leiderschap hebben is de zeven eigenschappen van effectief leiderschap een van de klassiekers. Velen hebben er tenminste weleens over gehoord. Inmiddels is het boek vele malen herschreven, voor gezinnen, voor kinderen, enzovoort.  Stephen Covey geeft een aantal richtlijnen voor hoe je het leven simpeler en overzichtelijker kunt maken.
De zeven eigenschappen staan los van elkaar, maar je kunt ze ook zien als lagen die op elkaar voortbouwen. De eigenschappen zijn:

  • denk aan win-win;
  • begrijp eerst voordat je begrepen wordt;
  • synergie (overwinningen op de omgeving);
  • pro-activiteit;
  • begin met het einde voor ogen;
  • belangrijke zaken eerst (overwinningen op je zelf);
  • reflectie (houdt de zaag scherp).

Synchroniciteit –  Joseph Jaworski

Joseph Jaworski laat aan de hand van het begrip Synchroniciteit zien hoe op een andere manier omgegaan kan worden met leiderschap en hoe de dingen dan op zijn plek vallen: individueel, zakelijk en maatschappelijk.
Jaworski neemt ons in zijn boek mee op zijn persoonlijk reis en ervaringen, waar synchroniciteit de leidraad vormt. Als advocaat, als oprichter van het American Leadership Forum, als leider van het scenarioteam bij Shell in Londen en als lid van de Raad van Bestuur van het Massachusetts Institute of Technology (M I T) Center for Organizational Learning. 

Grenzeloos leiderschap: zeven dilemma’s van servant-leiderschap – Fons Trompenaars en Ed Voerman

De titel geeft meteen de essentie van het boek weer: “Zeven dilemma’s van servant-leadership in beeld gebracht”. Fons Trompenaars en Ed Voerman geven vorm aan dienend leiderschap en de verhouding daarvan met stromingen zoals situationeel, transformationeel en participatief leiderschap.

Je ongekende vermogens – Anthony Robbins

Op het gebied van leiderschapsontwikkeling mag deze bestseller natuurlijk niet ontbreken. Vele jaren volgde ik Tony Robbins in Amerika en maakte ik deel uit van zijn leadershipteam. Tony legt in Je ongekende vermogens uit wat NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) is en wat dat voor je kan betekenen. Inmiddels is algemeen bekend dat NLP heel vruchtbaar is. Dit boek helpt je om jouw ongekende vermogens te ontdekken en toe te passen. Hij laat op inspirerende wijze zien dat we veel meer kunnen (bereiken) dan we denken. En anderen daarbij te begeleiden, dat is leiderschapsontwikkeling.

Mijn Beste Team Ooit! – Gwen Dudok van Heel

Dit boek beschrijft mijn visie op leiderschap en is tot stand gekomen door twintig jaar praktijkervaring op het gebied van leiderschapsontwikkeling binnen grote en kleinere organisaties. De subtitel is “In 7 stappen naar Golden Leadership”. Goud verwijst naar het hoogste niveau binnen de sport, vandaar Golden Leadership. De zeven onderwerpen beschrijven de “PITPACK-methode” en zijn de onderwerpen die het meeste voorkomen in de praktijk. Het biedt oplossingen voor de uitdagingen die business leiders en ondernemers bezighouden, zoals het verkrijgen van meer vertrouwen en betrokkenheid binnen het team. Of, hoe verhoog ik de accountability? En hoe kan ik mijn communicatie nog beter afstemmen op mijn teamleden?
Als je een onafhankelijke recensie wilt lezen over dit boek, verwijs ik je naar deze recensie van Managementboek.nl:
Managementboek Mijn beste team ooit
Ik ben benieuwd welke boeken jou geïnspireerd hebben.
Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“. Of wil je weten hoe jij je Leiderschap verder kunt ontwikkelen? Neem dan nu contact met me op! 
Bewaren
Bewaren
Bewaren

Meer artikelen

Doelen stellen in zakelijke context

Doelen stellen: Hoe doe je dat effectief?

Lees verder
Burnout

Balanceren tussen groei en burn-out preventie in snelle Scaling-up

Lees verder

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt