Au! Appie. Nouri. Abdelhak Nouri. Vorige week werd bekend dat deze jonge talentvolle voetballer nooit meer zal kunnen voetballen….. Niemand zal dit nieuws ontgaan zijn.
Waarom was ik er zo door geraakt? Ik ken hem niet eens persoonlijk. Waarom is hij zo populair op zijn jonge leeftijd van twintig jaar? Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden.
Bovenal is hij een aardige, aaibare jongen, altijd vriendelijk, geliefd bij velen. En een uitstekend en veelbelovend voetballer.
Helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben als dit niet was gebeurd.” zei Edwin van der Sar zo mooi afgelopen week. Ik heb inmiddels veel over hem gelezen en van hem gezien. Mijn conclusie: hij is een leider!
Appie is een Golden Leader
Op natuurlijke wijze liet Appie zien wat leiderschap is, Golden Leadership. Zonder dat hij direct een hiërarchische verantwoordelijkheid had, is hij een groot persoonlijk leider. Niet voor niets hebben we de afgelopen weken zoveel eerbetoon aan en ondersteuning voor Appie en zijn familie gezien.
Een echte leider is een rolmodel en creëert volgers
Hij had al vele volgers en er komen er nu nog meer bij. Mensen die hem zien als een rolmodel. Niet alleen als voetballer, maar vooral als mens. Waarom? Wat kunnen we van Appie leren? Wat kunnen we toepassen in ons eigen leven en in het leven van anderen?
Ik heb het op een rijtje gezet:
- Respect
- Dankbaarheid
- Oprechte aandacht
- Hoog bewustzijn (EQ)
- Nieuwsgierigheid
- Betrokkenheid
- Verbinder
- Accountability
- Trots
- Liefde geven
1. Respect
Een leider heeft een basishouding van respect. Respect voor wie iemand in essentie is. Respect voor het wereldbeeld van een ander. Dat betekent meestal dat zij niet of tenminste minder oordelen. Deze houding maakt leiders nederig en nieuwsgierig.
Nouri toonde respect voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof en kunnen. Zijn respect dwong ook voor hem respect af.
2. Dankbaarheid
Dankbaar, altijd dankbaar was Appie. Dankbaar voor zijn ouders, dankbaar voor zijn afkomst, dankbaar voor Allah, dankbaar voor zijn schare fans, dankbaar voor Amsterdam, voor zijn buurt. Dankbaar zijn en dat kunnen tonen is een grote kwaliteit.
3. Oprechte aandacht
In gesprekken toonde hij zijn oprechte en volle aandacht. Ook al waren het soms korte momenten, hij gaf zijn omgeving 100% aandacht. Mensen voelden zich gehoord door hem. Hoeveel mensen hebben er echt oprecht aandacht voor een ander?
4. Hoog bewustzijn (EQ)
Een hoog ontwikkeld bewustzijn is een EQ kwaliteit (Emotionele Intelligentie). Appie was zich goed bewust van zijn sterke kwaliteiten en zijn valkuilen. Hij was zich goed bewust van zijn handelen, zijn emoties, zijn houding en hetgeen hij uitsprak, alsmede van het effect daarvan op anderen. Leiders stellen zichzelf vragen die hen scherp en alert houdt en zij vragen hun omgeving regelmatig om feedback.
5. Nieuwsgierigheid
Gewaardeerde leiders zijn nieuwsgierig. Appie was dat. Altijd nieuwsgierig hoe het beter kon, van wie hij in zijn voetbalcarrière nog meer kon leren. Hij had rolmodellen om zich heen. Die respecteerde hij en hij leerde er veel van.
6. Betrokkenheid
Ongelooflijk hoe hij betrokken was en kon zijn bij velen, naast zijn topsport carrière. Hij was er voor jonge straatvoetballertjes, voor wie hij een rolmodel is. Hij was er voor zijn buurt (Geuzenveld in Amsterdam), hij was er voor zijn familie, voor de moskeebezoekers. Hij leek daar te zijn waar hij het verschil kon maken voor anderen.
Door zijn betrokkenheid liet hij anderen groeien.
7. Verbinder
Zijn natuurlijke verbindende kracht gaat overal doorheen en is voelbaar. En lijkt zelfs sterker te zijn geworden sinds hij – uitgeschakeld – in het ziekenhuis ligt. In deze tijd van polarisatie is het zo gaaf om iemand verbindingen te zien leggen: binnen de Marokkaanse gemeenschap, binnen de buurt, binnen de voetbalwereld (nationaal en internationaal).
8. Accountability
Accountability: je kon op hem bouwen. ‘Je doet wat je zegt en zegt wat je doet’, dat deed hij.
Appie was voor zichzelf en voor zijn omgeving accountable. Dat maakte hem betrouwbaar. Hij kwam zijn afspraken na binnen zijn elftal. Zijn familie, zijn buurtgenoten konden op hem bouwen.
Net zoals hij trouw bleef aan zijn Marokkaanse afkomst en zijn geloof. Daar hoort ook de Ramadan bij: niets eten en drinken tot zonsondergang en wel wedstrijden spelen en zware trainingen volgen. En accountable zijn aan het gebed: bij Ajax kreeg hij een lege kleedkamer, zodat hij in alle rust zijn gebeden kon doen.
9. Trots
Trots kunnen en durven zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
Appie is trots op wat hij bereikt heeft. En vooral trots op wat hij voor anderen betekent.
Trots op zijn familie, trots op zijn buurtje, trots op zijn Ajax.
10. Liefde geven
Gaat het uiteindelijk niet om liefde? Waarbij ‘geven’ een belangrijk aspect is? Als je veel geeft vanuit je hart – zoals Appie – dan krijg je ook veel terug. Zonder dat je daar expliciet om vraagt. Het is een natuurlijk proces. Net zoals in een relatie of op de werkvloer.
De vraag ‘wat heeft de ander nodig?’ is een basisvraag en een basisattitude. Appie wilde geven, vanuit zijn hart. Hoeveel hartjes heeft hij niet met zijn handen gestuurd naar anderen? Hij zei letterlijk: “Ik wil de mensen laten genieten”. Hij genoot zelf en wilde het Grote Genieten doorgeven. Hij wilde bijdragen. Hij vroeg zich steeds af hoe hij jongeren een handje kon helpen, waardoor zij (weer) het heft in handen kunnen nemen.
Ik wens Appie Nouri en zijn familie veel sterkte toe en hoop dat velen zijn voorbeeld zullen volgen en zijn leiderschap en menszijn zullen uitdragen.
Wil je meer lezen? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“.