Hoe ga je om met teleurstellingen?

Als goud niet lukt….
Hoe ga je om met teleurstellingen?

Waar gaat het om bij de Olympische Spelen? Goud halen. Daar hebben alle atleten en hun coaches jarenlang naar toe gewerkt. De verwachtingen zijn hooggespannen. Maar wat nou als dat niet lukt? Als er geen medaille wordt gehaald? Als een droom aan diggelen gaat?

Dat hoort bij topsport. En dat hoort ook bij het leiden van een bedrijf.
Hoe ga je om met teleurstellingen? Als oud-bondscoach wedstrijdzeilen had ik hier al mee te maken. Nu begeleid ik al jaren ondernemers en leiders in het bedrijfsleven en bij sportbonden. Omgaan met teleurstellingen bij. Wat is daarbij belangrijk?

Professionele begeleiding

Voor topsporters èn voor ondernemers die voor maximale prestaties gaan is het werken aan een winning mindset, weerbaarheid, doorzettingsvermogen en het incasseren van tegenslagen essentieel om op een positieve wijze door te gaan. Gelukkig wordt de rol van mentale coaches en sportpsychologen in de sport steeds belangrijker en beter toegepast.

Ondersteunings netwerk

Familie, vrienden, teamgenoten zijn belangrijk bij voor-en tegenspoed. Bij grote teleurstellingen fungeert dit netwerk als een ‘warme deken’. Zij geven steun en kunnen helpen bij het terugvinden van de motivatie. Niet voor niets vraag ik vaak aan klanten bij grote teleurstellingen of vraagstukken: “Wat vindt jouw partner ervan?” of “Wat adviseert jouw partner jou?”.

Reflectie, analyse en leren

Na een verlies of een teleurstelling komt er als het goed is een periode van evaluatie. Wat ging er mis en wat kan er volgende keer verbeterd worden? Deze fase van reflectie draagt bij tot een belangrijke en waardevolle leerervaring. In het bedrijfsleven wordt dit ook wel eens “debriefing”: wat ging er mis, wat kunnen we ervan leren en hoe voorkomen we teleurstellingen of gemaakte fouten een volgende keer?

Doelstellingen herzien

De focus, de motivatie en het zelfvertrouwen worden hersteld als er weer nieuwe of bijgestelde en haalbare doelen worden bepaald. De coach kan hier een belangrijke rol bij spelen. Hij/zij kent de topsporter immers het beste. In het bedrijfsleven kan jouw coach je ook helpen om weer realistische doelen te stellen.

Hou het grotere plaatje voor ogen

Alles lijkt na verlies op de Spelen aan gort te zijn voor atleten. Het helpt om het grotere plaatje, het perspectief voor ogen te houden. Hierbij helpt het om eerdere successen te blijven herinneren en om te denken aan de succesvolle reis die tot op heden is afgelegd. Dit geldt voor topsporters èn voor topondernemers.

Ontspanning

De meeste sporters hoor je zeggen: “nu eerst uitrusten en met vakantie gaan”. Bij alle sterke fysieke en mentale inspanningen is de ontspanning minstens zo belangrijk. Tijdens trainingen naar wedstrijden toe heet dit “tapering”. Na topprestaties is het van belang het lichaam en de geest rust te geven en volledig te herstellen. Hoe? Denk – behoudens vakantie – aan zelfzorg voor het lichaam (bijvoorbeeld met massages) en voor de geest (bijvoorbeeld visualisaties of meditatietechnieken). Het elastiekje kan immers niet altijd gespannen staan. In het werken met ondernemers en leiders van organisaties is dit een onderwerp dat altijd op de agenda staat.

Structuur en ritme

Sporters werken in een sterke structuur en volgens een gedisciplineerd ritme. Na een teleurstelling kan het oppakken hiervan ook houvast bieden om de balans weer terug te vinden. Sporter of ondernemer of leider of medewerker? Iedereen die topprestaties wil of moet leveren, weet wat hij of zij nodig heeft om stabiliteit en continuïteit te behouden. Denk aan dag- en weekroutines, slaapritmes, voedingspatronen, et cetera.

 

Wil je meer lezen over het omgaan met teleurstellingen en om de beste versie van je zelf te zijn of te worden? Lees dan vooral de 7e stap van mijn boek “Mijn Beste Team Ooit! In 7 Stappen naar Golden Leadership”.

Meer artikelen

Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder

Audio Samenvatting van “Mijn Beste Team Ooit!” op Spotify

Lees verder

Generatie Z in het bedrijfsleven

Lees verder
Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt