Vlak na de lancering van mijn eerste boek werd ik door het grootste informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland ‘sport knowhow XL’ geïnterviewd. Er werden mij 5 vragen gesteld: als ex-wedstrijdzeiler, als sportbestuurder, als business-en leiderschapscoach en als auteur.
Wat jullie wellicht niet weten is dat ik van kinds af aan altijd heb wedstrijd gezeild. Toen ik 8 jaar was werd ik voor het eerst in een bootje gezet. Het werd mij “met de paplepel ingegoten”. Daarna heb ik nationaal en internationaal vele wedstrijdwateren gezien. En ik was lange tijd bondscoach van het Nederlands jeugdteam en van het Nederlands paralympisch team.
Niet voor niets maak ik regelmatig een vergelijk tussen leiderschap en topsport in mijn boek “Mijn Beste Team Ooit! In 7 Stappen naar Golden Leadership”. Ik vind dat topsport en het bedrijfsleven helemaal niet zo ver van elkaar af liggen. Hier noem ik enkele overeenkomsten tussen topsport en leidinggeven.
Resultaatgerichtheid
Zowel het bedrijfsleven als de topsport zijn resultaatgericht. Toegegeven dat het bedrijfsleven een bredere scoop heeft en je loopbaan veel langer is. Als het resultaat helder is kan daar een concreet plan naar toe gemaakt worden.
Betrokkenheid
Betrokkenheid is een ‘gamechanger’. Betrokkenheid wordt ook wel eens de ‘emotionele infrastructuur’ genoemd. Met betrokkenheid gaan alle betrokkenen het verschil maken. Kijk ook Jos Verstappen altijd betrokken was bij de autorace carrière van zijn zoon Max. En nog steeds. Betrokkenheid bij jouw medewerkers geeft hen vleugels.
Accountability
Ook wel de weg naar succes genoemd. Binnen sportteams en binnen teams in het bedrijfsleven moet je van elkaar op aan kunnen. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.
Continuous improvement en impact
Permanente verbetering (of Kaizen): altijd op zoek naar mogelijkheden tot verbetering en mogelijkheden om overtollige handelingen te elimineren. In het bedrijfsleven wordt het als een populair fenomeen omschreven, in de topsport is het volgens mij nooit anders geweest. Constant verbeteren is inherent aan topsport.
Kijk bijvoorbeeld naar de enorme ontwikkelingen in de top van de zeilsport: de America’s Cup. Het is één van de oudste internationale sportevenementen en de nieuwste innovatieve ontwikkelingen in de zeilsport komen daar vandaan.
Taperen
Het begrip ‘taperen’ komt uit de zwemwereld. Het betekent dat zwemmers na een trainingsperiode en voor een evenement gas terug moeten nemen om zodoende hun volle potentieel te benutten tijdens een wedstrijd. Mijns inziens kunnen leiders hier van leren. Wanneer er veel te gebeuren staat is er geen één leider die denkt aan een break, maar wat zouden de gevolgen zijn wanneer er wel een adempauze ingelast wordt?
Coach
Elke topsporter heeft een coach, elk topsportteam heeft een coach. Die heb jij toch ook? Ik zie de voordelen bij mijn opdrachtgevers:
– Het gewenste resultaat is kraakhelder.
– De weg er naar toe is altijd korter en sneller.
– Patronen die jou belemmeren worden doorbroken.
– Jouw leiderschap wordt versterkt, waardoor jouw medewerkers beter gaan presteren.
– Je wordt accountable gehouden op jouw gestelde doelen en activiteiten. Een stok achter de deur.
– Je mindset wordt ijzersterk.
Zie je jouzelf als topsporter? En ben je leider en/of ondernemer? Neem dan contact met mij op!
En wil je meer lezen over “gouden leiderschap”? Lees dan mijn boek “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership“. Of wil je weten hoe jij je Leiderschap verder kunt ontwikkelen?