Zo breng je jouw team naar GOUD!

Afgelopen weekend bezocht ik het WK Shorttrack in Ahoy in Rotterdam, op uitnodiging van de KNSB (schaatsbond). Ik was er op het juiste moment en op de beste dag. Op de dag van veel finales.
Het evenement was veel meer dan alleen shorttrack, het was een en al beleving. Alle zintuigen werden geprikkeld. Er werd veel met verrassende lichteffecten gewerkt, er was muziek (DJ en live) en er waren zelfs geluidseffecten… ik kwam ogen en oren te kort.
Ik kwam voor het schaatsen en wel voor het WK Shorttrack. Natuurlijk in de hoop dat het goed zou gaan met de Nederlandse deelnemers. En het ging goed! Het Nederlandse herenteam haalde goud! Werkelijk waar, het dak ging eraf in Ahoy.

Terwijl vlak daarvoor de droom van het vrouwenteam uiteen was gespat, toen Jorien ter Mors onderuit ging. Verder behaalden Suzanne Schulting brons op de 1000 meter en Sjinkie Knegt goud op de 500 meter.
Dit prachtige evenement in eigen land was een mooie generale repetitie voor de Olympische Spelen.
Jeroen Otter – zelf oud-shorttrack schaatser – is al geruime tijd coach en leider van dit shorttrack team. In het interview na afloop gaf hij treffend aan: “Succes en falen liggen dicht bij elkaar”.
Hij moest de teleurstelling over de damesfinale snel naast zich neer leggen. De mannen kwamen direct daarna namelijk het ijs op voor hun medaillestrijd.
Hij zei: “Mijn energie was helemaal verdwenen, maar het is oneerlijk om bij de mannen met een saai gezicht te gaan staan. Dat kan ik niet maken, want in deze setting gaan ze misschien nooit meer rijden.”
Dat is leiderschap, dat is goud. Jeroen Otter zei: “We gaan altijd voor goud”. Dat vergt aanpassingsvermogen als leider van het team. Elke keer weer.

Wat kunnen we leren van deze coach op het gebied van leiderschap?

Wat is belangrijk om zijn atleten te begeleiden naar het hoogste podium?

Ga voor GOUD, houd de doelstellingen altijd voor ogen

Zowel leider als alle teamleden moeten een duidelijk doel voor ogen houden. En weten hoe iedereen daar aan bijdraagt. Dat klinkt logisch en vanzelfsprekend. Het vergt van de leider van het team aanpassingsvermogen. Denk aan de herenfinale die volgde op de teleurstelling van het vrouwenteam.

Manage jouw gemoedstoestand en focus

Als leider moet je er op het juiste moment staan: bij successen en bij teleurstellingen. Dat vergt situationeel aanpassen en omschakelen naar een gemoedstoestand die een teamlid of een team nodig heeft.
Kijk naar de omschakeling van Jeroen Otter na de teleurstellende race van de vrouwen. Uiteraard geldt dit ook voor de teamleden, de sporters die moeten presteren. Een accountmanager bijvoorbeeld moet bij elke afspraak ook zijn gemoedstoestand managen.

Wees flexibel: pas je snel aan aan de omstandigheden

Als specialist op jouw vakgebied moet je je snel kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Voor de shorttrackers is dat voor een belangrijk gedeelte het aanpassen aan het ijs. Sjinkie Knegt zei: “Ik ben zelf eigenlijk een glijder, maar momenteel ben ik zo goed in conditie dat ik zelfs goed ben op werkijs”.

Wees accountable, herstel snel

Sjinkie Knegt behaalde individueel niet de prestatie die hij wilde behalen en was terecht teleurgesteld. Hij had echter nog een teamdoel: het behalen van goud. Dat maakt hem accountable en dat betekent dat hij op dat moment over zijn eigen teleurstelling moest heenstappen.
En ook tijdens de relay (de teamwedstrijd) moet er telkens snel geschakeld worden en hersteld worden. Het trainen op “fast recovery scenario’s” is essentieel voor teams.

De kracht van de gewoonte

Wat werkt, werkt. Sjinkie Knegt en zijn teamgenoot Daan Breeuwsma zijn goede trainingsmaten en kamergenoten van elkaar. En samen hebben zij hun gewoonten, hun rituelen, hun disciplines die werken.

Vier je successen en wees daar trots op

“Ik ging meteen door naar de eerste plek. Achteraf denk ik dan wel: dat deed ik best netjes.” aldus Sjinkie Knegt.
Ook de leider van het team moet ervoor zorgen dat de successen, de hoogtepunten maximaal gevierd worden.
In het bedrijfsleven is dit nóg belangrijker, daar ligt het meer voor de hand om dit te vergeten.

Omring je met inspirerende mensen

Wie stimuleren jou? Wie dragen bij aan jouw succes? Wie doen jou laten geloven in jou zelf? Omring je met mensen die jou en jouw leiderschap inspireren.
En maak je teamleden er ook van bewust dat het hen helpt als zij hetzelfde doen, waardoor zij zich (zakelijk en privé) gesteund voelen en kunnen blijven focussen.
“In het begin natuurlijk mijn ouders die me vier of vijf keer in de week naar Thialf brachten”, zei Sjinkie Knegt over wie hem inspireren, maar daarnaast noemt hij ook zijn coach: “…de laatste vier jaar is dat Jeroen Otter geweest. Hij heeft me laten geloven in mijn eigen kunnen. Daar ben ik hem super dankbaar voor.”

Wil je meer weten over wat jouw leiderschap bij kan dragen aan de resultaten van jouw team? Lees mijn boek: “Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership” dat vanaf mei 2017 te koop is.
Bewaren

Meer artikelen

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Teamcoaching

De Kracht van Effectieve Teamcoaching

Lees verder

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Lees verder

Good (corporate) governance: wat kun je ermee?

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt