Zo houd je je energie hoog en verminder je stress

Het is alweer jaren geleden dat Jeroen bij mij kwam. Hij was medepartner van een groot opleidingsbureau en hij kon niet meer. Jeroen was uitgeput, en zo zag hij er ook uit. Al enige tijd had hij onenigheid met en last van een collega-partner en voelde zich meer en meer verkrampen. Ik heb het hem niet verteld, maar eigenlijk zag hij er meer dood dan levend uit.

Toen ik vroeg hoe hij zich privé ontspande, vertelde hij dat hij alleen nog maar ’s avonds op de bank hing of achter de computer zat om te gamen. In zijn relatie zat op dat moment ook weinig energie meer en zijn vrienden zag hij weinig. Hij was op. Waarom ga je dan toch maar door?”, vroeg ik hem. Hij antwoordde dat hij er zo graag voor de medewerkers wilde zijn, dat hij hen wilde helpen.

De batterij is bijna leeg

Ik vertelde hem dat als hij zo verder zou gaan en hij niet zou zorgdragen voor een eigen voorraadje energie, dat hij dan ook niets meer te geven had en dus niets meer kon betekenen voor anderen. Dat hij dan helemaal tot stilstand zou komen. Denk maar aan de instructies in een vliegtuig als er verteld wordt dat je bij nood eerst je eigen zuurstofmasker moet opdoen en dan pas dat van je kind. Vergelijk energie ook maar met een batterij: leeg is echt leeg.

Je grootste verantwoordelijkheid is dus goed te zorgen voor jezelf. Even later vroeg ik hem waarom hij nog bij de organisatie werkte en waarom hij niet wegging. Hij antwoordde dat hij dan minder pensioen zou krijgen. Toen werd het tijd om hem echt op een ander been te zetten en de ‘wake up call’ in te zetten: “Jeroen, als jij op deze wijze blijft doorgaan, dan heb je geen pensioen meer nodig, want dan lig je tussen zes plankjes. Dus… waar kies je voor?”

Dat zette Jeroen aan het denken en het zette hem (enige tijd later) in beweging. Het resultaat was dat Jeroen na een aantal maanden afscheid nam van zijn organisatie. Hij had daarna nog een hele lange tijd nodig om verder te herstellen. Om zijn batterij op te laden. Nu werkt hij alweer een aantal jaren als zelfstandig professional, geniet van mooie vakanties met zijn vrouw op de motor. Hij zit lekker in zijn vel, ziet er goed uit en straalt.

“Een goede balans tussen inspanning en ontspanning zorgt ervoor dat je kunt pieken”
– Pieter van den Hoogenband –

Tapering

Uit de sport – waaronder de zwemwereld – kennen we de term “tapering” of “taperen”. Dit betreft een bewust proces om te ontspannen. Dat betekent dat atleten in bepaalde fasen zo min mogelijk doen. Ik noem het taperen in het zwemmen of bij andere sporten vaak als voorbeeld. Ons lichaam en onze geest moeten af en toe uitrusten. Je moet de batterij kunnen opladen: fysiek, mentaal en emotioneel.
Hoe doe jij dat?

Stress-en energiemanagement

Het onderwerp ‘stress- en energiemanagement’ komt meestal aan bod als ik met klanten werk. Hoe pak je jouw ontspanning? Wanneer? Waar?

Voor velen is dit een uitdaging, met al die vergaderingen van uur tot uur, al die deadlines en met al die eisen die zakelijk en privé worden gesteld. Daarnaast zijn er ook nog al die prikkels van social media en de hoeveelheid e-mails in jouw inbox. Als je dan thuis jonge kinderen hebt, die trappelend op je staan je wachten… En natuurlijk je partner, die je ook graag aandacht wilt geven. Pffffff…

Zo houd je je energie hoog en verminder je stress

Wat kun je concreet doen om te ontspannen en je energie te verhogen?

    1. Slaap.

      Minder dan zes uur slaap en doorwerken blijkt een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out te zijn. Slaap beïnvloedt de psychische gezondheid even ingrijpend als dat voor de fysieke gezondheid geldt, aldus Arianna Huffington in ‘De Slaaprevolutie’.

    2. Juiste voeding

      Wist je dat in Nederland ongeveer 50% van de managers te zwaar is en 20% te veel drinkt? Erger nog: 30% van de leidinggevenden gelooft dat gezondheid een serieuze invloed heeft op zijn werk, maar zo’n 85% van de managers praat daarover nauwelijks. Wat juist is voor jou weet je waarschijnlijk wel. Het vergt echter kennis, inzicht en discipline om het juiste in je lichaam te stoppen…..

    3. Ruim (mentaal) op

      Volgens mij ontkomt niemand in zijn leven aan negatieve gebeurtenissen die je nog lang kunnen achtervolgen. Denk aan het overlijden van een van je dierbaren, een nare jeugd, een schoffering of plotseling ontslag door een voormalige baas, een traumatische oorlogservaring of een ongeluk. Deze littekens leiden tot emoties, zoals boosheid, verdriet, angst, enzovoort. Dit kan iemands zelfvertrouwen en vaak het vertrouwen in anderen ondermijnen. Daarvan heb je gelukkig niet permanent last. Je hoeft er zelfs helemaal geen last van te hebben. Vaak kan het ineens naar voren komen, dan krijgt iemand er later in zijn of haar leven ‘ineens’ wel last van. Er zijn meerdere technieken om mentaal op te ruimen. Eén daarvan is Tijdlijnreizen of Time Line Therapy®.
      Hier lees je meer over Time Line Therapy.

    4. Maak je hoofd leeg. 

      Niet voor niets is de kreet “mindfulness” zo populair de laatste jaren. En toch blijft dit onderwerp een ondergeschoven kindje. Je hoofd heeft regelmatig ècht rust en stilte nodig en kan niet dag in dag uit “aanstaan”. Yoga en/of meditatie en/of ademhalingsoefeningen zijn eeuwenoude en beproefde methoden om je hoofd leeg te maken, je energie op te laden en om meer creativiteit te ontwikkelen.

    5. Beweeg

Zitten wordt tegenwoordig “het nieuwe roken” genoemd. En niet voor niets.
Regelmatig bewegen is de basis voor een goede gezondheid. Dat hoeft niet alleen maar veel
sporten te betekenen. Zorg dagelijks voor een paar momenten van intensiever bewegen. En
probeer dat dan vooral in de natuur te doen, dat ontspan het meeste.

            6.  Leer “Nee” te zeggen.

Waar liggen jouw grenzen? Dat is heel persoonlijk, varieert per context en per periode.
Als je weet wat voor jou écht belangrijk is om goed en energie te functioneren, dan weet je ook
beter waar en wanneer je een streep in het zand moet trekken: tot hier en niet verder. Dat is niet
altijd makkelijk, maar gaat er wel voor zorgen dat je je zelf beschermt.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan mijn boek “Mijn Beste Team Ooit! In 7 Stappen naar Golden Leadership”. In het laatste hoofdstuk – “KEY” – lees je meer hoe stress-en energiemanagement de sleutel is tot ons optimale functioneren.

Tot slot heb ik een ontspanningsaanbieding voor je: een diep ontspannende Marmabehandeling. Als je verwijst naar deze blog ontvang je 20% reductie. Lees hier hier meer over de voordelen van een Marmabehandeling. 

Meer artikelen

Leadership trends 2025

Trends in leiderschap, groei en teamontwikkeling in 2025

Lees verder
Doelen stellen in zakelijke context

Doelen stellen: Hoe doe je dat effectief?

Lees verder
Burnout

Balanceren tussen groei en burn-out preventie in snelle Scaling-up

Lees verder

De impact van bedrijfscultuur op groeistrategieën

Lees verder
Assessment

Hoe assessments helpen bij het identificeren van verborgen talent

Lees verder
Meer artikelen

Mini Masterclass

Hoe je sneller resultaat kan bereiken
Hoe je teamleden (meer) verantwoordelijkheid laat nemen
Hoe je als leider 2x zoveel uit je team haalt